miercuri, 31 august 2011

Baader si Miklosi se intorc in mormant.



Dar ce conteaza acest lucru pentru ….
La ora actual exista noua substatii de transformare redresare cu vechimi cuprinse intre 25 si 50 de ani. Producatorii echipamentelor au disparut 7 substatii de redresare  sunt realizate cu echipament din fosta  DDR, iar 2 substatii de redresare sunt realizate  cu echipament Electroputere Craiova. Deoarece funizorii nu mai exista obtinerea de piese de schimb este o problema foarte dificila, iar stocul de piese de schimb la aceasta data este  0.
In urma reorganizarilor din RATT s-a ajuns ca intretinerea in substatii sa nu mai existe. Daca pana in anul 2009 existau 45 angajati conform normativului in vigoare sa vedem care a fost gandirea “intelepta” a coducatorilor RATT:
-          Dupa prima restructurare in 2010 au fost disponibilizati circa 30 angajati. Cel mai grav lucru a fost ca disponibilizarea s-a facut haotic fiind disponibilizati cei mai buni angajati(sefii de echipe)
-         Dupa a doua restructurare 2011 au mai ramas 12 angajati.
Accidentul din Piata Maria
Intrebarea care se pune este cine va face face mentenanta la cele 9 substatii, avand in vedere ca ea trebuie organizata pe 2 nivele de tensiune: 10kv si 600V current continu. Din cei 12 oameni existenti (9 luni nu va putea fi angajat nimeni deoarece s-au facut restructurari) minim 5 vor trebui sa fie la dispecerat pentru efectuarea manevrelor telecomandate pe nivelul de 600V current continu, 5 ar trebui sa asigure interventia rapida in cazul aparitie unor deranjamente in substatii, deci raman 2 oameni pentru mentetanta.
De asemenea se pune intrebarea cine va face manevrele pe nivelul de tensiune de 10kV, deoarece pentru intocmirea foilor de manevra solicitate de ENEL conducatorii trebuie sa fie calificati
 Felicitam conducerea regiei pentru noua organigrama si asteptam primul control, sperand ca el sa nu fie in urma unui accident de munca cu victime.
De atelierului substatii  apartin si Cablurile electrice. 
La aceasta data in urma celor doua restructurari activitatea de mentenanta a cablurilor electrice a disparut. Echipa de lucrari a fost desfintata, iar echipamentul de lucru a fost casat. . se pare ca conducerea  RAT Timisoara nu cunoaste ca are in proprietate minim 15km cabluri de medie tensiune (10kV) si circa 70km cabluri joasa tensiune (600V current continu – alimentari si intoarceri).
Aceste cabluri in momentul de fata sunt ABANDONATE, desi prin programul de modernizare a celor 40km linie cale au fost consummate milioane de euro pentru schimbarea tuturor cablurilor de medie tensiune si a circa 50% din calurile de 600 V current continu, cablri la care in acest moment nu se face nici o mentenanta.
FELICITAM PRIMARIA PENTRU MODUL IN CARE URMARESTE INVESTITIILE CARE AU FOST EXECUTATE CU FONDURI EUROPENE.
 Este complect regretabil ca nimeni din conducerea RATT nu realizeaza care sunt pierderile care apar ca urmare a distrugerii cablurilor de alimentare . Sectoare ale retelei de alimentare sunt legate in scurtcircuit, putand apare in orice moment decalirea firului de contact ( VOR VEDEA  atunci care sunt costurileJ)
Distrugerea cablurilor de intoarcere este si mai interesanta:
-          Pot aparea incendi in substatiile de redresare ca urmare a incarcarii exagerate a calurilor ramase active
-         Aparitia distrugerii gospodariei subterane existente sub liniile de transport. Curentul electric (-) gaseste o cale de a se intoarce in substaii. Atentie timisoreni pierderile agentului termic ca urmare a distrugeri conductelor se datoreaza si acestui fenomen
 Distrugerea cablurilor de medie tensiune poate duce la intreruperea functionarii unor substatii de redresare cu intreruperea transportului in comun electric aferent acelor zone. 
Din pacate tot ce spun cred ca va fi in van. De fapt si eu ma lupt cu MORILE DE VANT ca Don Quijote J