duminică, 10 februarie 2013

Parvenitul = imaginea popii in oglinda


popa prezentand ctitoria :)




Sa incercam o caracterizare a personajului sublinind asemanarile totale cu cele ale popii.


Este personajul care ajunge uşor în posturi de conducere. Pentru el există o
singură deviză: să câştige funcţii şi bani cu efort minim.  Arivistul sau parvenitul poate fi
recunoscut după dorinţa acută de a câştiga (bani, admiraţie, promovare), practicând o
competiţie internă neconstructivă  chiar morbida în relaţia cu colegii săi.
Pentru el nu există reguli şi nici scrupule: apelează la metode nu tocmai cinstite, dar important este să-şi atingă scopurile.
Aşa caracterizează, în linii mari, specialiştii în resurse umane personajul, iar noi constata practic ca avem o descriere perfecta a popii.

Motivat financiar
„Poate fi definit ca o persoană motivată exclusiv financiar, ce avansează în carieră pe
baza unor criterii care nu ţin de experienţă, competenţe şi potenţial, ci datorită unor conjuncturi favorabile. Este o persoană destul de întalnită, mai ales în companii mari în care se poate «ascunde» cu urşurinţă“, clarifică profilul parvenitulului  sau mai exact al popii.

Consulting.
Relaţii extraconjugale, vorbele rele despre colegi, starea continuă de agitaţie care vrea să denote faptul că munceşte mult, activarea reţelei de cunoscuţi (politisti, procurori, ochi albastrii)  - nimic nu lipseşte din arsenalul acestui personaj toxic numit popa
Parvenitul se infiltrează uşor printre personajelei-cheie, mai ales că pentru el scopul scuză mijloacele. „Este caracterizat de o motivaţie puternică pentru reuşită şi depune eforturi pentru a ajunge acolo unde îşi doreşte, chiar dacă aceste eforturi nu sunt întotdeauna direcţionate pe căi etice şi corecte“. Caracterizare e perfecta pentru popa

Putem caracteriza personajul nostru(popa) astfel:

1.    Bârfitor
2.    Parvenit
3.    Atotştiutor
4.    Carierist
5.    Puturos si lenes
6.    Obsedat de control
7.    Lingău
8.    Tipicarul
9.    CURVAR
10. LAS

Parvenitul la fel ca popa nu este nici pe departe asociat cu prostia.El îşi foloseşte inteligenţa pentru a găsi modalităţi prin care poate să scape de responsabilităţi şi, în acelaşi timp, să se aleagă şi cu laude.
Parvenitul sau popa, este motivat exclusiv financiar, avansează în carieră pe baza unor criterii care nu ţin de pupincuris, mita şi tradare.
De foarte multe ori arhivistul pândeşte cea mai mică greşeală a colegului a cărui funcţie o visează şi îl atacă în faţa şefului cel mare. Competiţia neloială poate apărea şi când vine vorba de un concurs :). Parvenitul nu s-ar jena în nici un fel să fure, sa faca falsuri  sau să provoace conflicte.
 




Un comentariu:

  1. Felicitari !!! Ma bucur ca nu renuntati ! Pe zi ce trece va dau tot mai mult dreptate. Imi pare rau si mi-e scarba la ce se petrece in Romania .Va citim toti din comunitatea romaneasca si regretam ca in tara e asa porcarie.

    RăspundețiȘtergere