joi, 19 ianuarie 2012

Timisoara, de la Orasul Florilor la Paradisul Tiganilor (I)


Timisoara, de la Orasul Florilor la Paradisul Tiganilor (I)

19 Ianuarie 2012 / de: Alecsandra Stanici
Timisoara, de la Orasul Florilor la Paradisul Tiganilor (I)
Clanurile țigănești din Timișoara și-au împărțit, nu neapărat frățește, aproape toate clădirile vechi din centrul orașului. Este vorba despre peste 200 de imobile din zona C.D. Loga, Mihai Viteazul şi Trandafirilor. Așa-numiții romi de mătase nu au fost niciodată acuzați serios de afaceri necurate. Timișoara a ajuns astfel raiul țiganilor: cei mai bogați membri ai etniei locuiesc în orașul de pe Bega. Primul dintre ei, Ionelaș Cârpaci.
Topul celor mai bogați țigani din România a fost întocmit de site-ul Vertical News. Pe primul loc în acest clasament e Ionelaş Cârpaci, acum Ionel Sandner, cu o avere estimată la 13 milioane de euro. Semianalfabet, asta nu l-a împiedicat să-și croiască un adevărat imperiu imobiliar. Apoi și-a luat profesor de română, ca să înveţe să scrie şi să citească.
Nu are nicio afacere pe numele lui, dar are, în schimb, un număr impresionant de proprietăți, atât imobile de patrimoniu, cât și palate nou construite, în stilul care i-a consacrat etnia. Sandner-Cârpaci a recuperat de la stat și peste 27 de kilograme de aur, despre care spune că au fost confiscate de comuniști. Pentru ca “tacâmul” să fie complet, el deține și nu mai puțin de zece… cavouri, printre care și o capelă în stil gotic, cu o turlă de peste cinci metri.
Ionelaş Cârpaci se numește acum Ionel Sandner pentru că s-a însurat în Germania. El este nu doar cel mai bogat țigan din Timișoara, ci și singurul care este judecat pentru “afacerile” sale imobiliare. Alături de alte nouă persoane, Sandner a fost arestat – și ulterior eliberat – în primul dosar al mafiei imobiliare ţigăneşti, o fraudă de 550.000 de euro. Ionelaș este acuzat de de fals şi uz de fals, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, înşelăciune, instigare la abuz în serviciu. În schema infracţională a intrat şi notarul Safta Criste, soţia fostului procuror general al României. Ca un amănunt suplimentar, la biroul notarului Criste și-a făcut practica, înainte de a se lansa pe propria orbită profesională, Paula Cojocari, fiica secretarului Primăriei Timişoara.
Nici Ionelaş Cârpaci, nici Ionel Sandner nu dețin vreo firmă, măcar pentru a da impresia că banii pe care îi învârt nu pică din cer. Singurul din clan care are o afacere e un verișor, Joiţă Cârpaci, zis Joe Marinescu. Acesta este proprietarul unei firme de leasing şi închirieri auto, Joe Auto Rent SRL. Societatea a fost înfiinţată în 2007 și are un singur angajat. Cifra de afaceri de anul trecut a fost de 18.000 de lei, iar datoriile către stat, de cinci ori mai mari

Ce minuni mai face popa
       


  La RAT Timisoara popa a impus noul contract colective de munca dupa ce liderii sindicali, care au cel putin un membru din familie angajat in regie, au semnat . E normal ce conteaza ca 900 de oameni care platesc cotizatiile sunt neaparati, mult mai important este locul de munca al sotiei, copilului sau amantei.                                                                                       
Sa vedem cum imbrobodeste popa presa
Dupa ce in noiembrie am dat ultimii 200 de oameni afara  mai avem 933 de angajati. Nu pot sa spun de alte concedieri, ca raman singur aici, sting beculbecul s-a stiuns de mult in capul popii. Ultima etapa de eficienta - deficienta- va incepe in curand, dureaza cam un an jumatate. E vorba de un sistem informatic pe care vreau sa-l aduc in regie Asta presupune o restructurare pe tehnic si operativ, unde se mai pot da afara. Multe lucrari care se fac manual se vor face pe module de salarizare, de exploatare si pe alte lucruri. Oricum concedieri colective nu mai fac, dar individuale mai fac sigur,-  popa e pe feuda lui si face ce vrea. Ce tu licitatii, ce studii de fezabilitate tembelisme de doi bani, banii vin de la Don Gigi fara numar fara numar. Acest lucru e posibil deoarece in societatea noastra ... multilateral dezvoltata nu mai exista nici un organ al statului care sa verifice modul in care ii sunt gestionate bunurile. In consecinta popa un foate bun MENAGER a trimis in somaj peste 300 de angajati, desfintand intreaga structura de mentenata (intretinere si reparatii) a regiei. Dorinta neexprimata a popii este de a contracta aceste activitati cu firme particulate,mama lui de COMISION, costurile urmand sa creasca exponential. Ce conteaza costurile (povesti pentru adormit copii). Asa se intampla cand Don Gigi iti da girul neconditiuonat, iar c... din Consiliul Local voteaza orice li se baga sub nas. Imi doresc din suflet sa fac o analiza gresita dar am concingerea ca RAT Timisoara va sari de pe sine in curand, VA DERAIA cu popa pe post de vatman.
Salariul minim in cadrul regiei este de 983 de lei pe luna. Odata cu noul contract colectiv de munca, angajatii isi pierd mai multe drepturi, iar unele sporuri chiar se injumatatesc. Ce conteaza ca salarul popii este de peste 18.000 lei,  latifundiarul decide:
-   personalul de bord al regiei, aproape 400 de oameni, va primi mai putini bani pe orele suplimentare, doar 75% (legea permite???).                                                                                                                          -   nici un angajat nu va mai primi tichete de masa in acest an, dar nici tichete cadou de sarbatori ori bilete de tratament si odihna.(popa anual mergesa se delecteze 6-8zile cu don Gigi la Simpozionul Transportatorilor Publici. In 2011 a fost in Emiratele Arabe, vom vedea unde merge anul acesta la relaxare, ca doar nu credeti ca merge la munca)                                                                                                         -   salariatii RATT vor avea mai putine zile de concediu, in functie de vechimea in munca.                       -   primele de vacanta s-au injumatatit, ajungand la 600 de lei brutul                                                 -   “Nu va fi nicio crestere sau marire de salariu. Nu putem sa ne permitem.- la clasa muncitoare pentru sefi si amici mai negociem. Asteptam oferta in plic                                         -   Am mai taiat la concediile de odihna, am taiat din ele pana la 28 de zile. Ei aveau si concedii suplimentare.   21 de zile lucratoare de concediu cei care au o vechime intre 2 si 5 ani, de 22 de zile cei care au intre 5 si 10 ani, de 24 de zile cei ce au intre 10 si 20 de ani, de 26 de zile cei care au o vechime intre 20 si 30 de ani si de 28 de zile de concediu cei ce au peste 30 de ani vechime in munca.                                                                                                                        -   Am marit vechimea pentru care beneficiaza de maximum, pentru ca tot mai putini angajati indeplinesc conditia respectiva”.- popa se apropie de 30 de ani cu cei 4 sau 5 ani ca muncitor necalificat, in perioada cand isi facea facultatea la seral. Nu am nimic cu cei care au facut facultatea la seral, dar popa s-a laudat in ziare ca a fost SEF DE PROMOTIE uitand sa spuna ca la seral – RUSINICA, RUSINICA...

Clasei muncitoare din RATT care oricum va merge in rai ii urez multa sansa si sa analizeze mai mult comportamentul  STRUTULUI. E o pasare curajoasa luptatoare care in momentul in care vede pericolul se ascunde  bagandu-si capul in nisip.
MULT SUCCES
PS – cei care l-au dat in judecata pe popa au castigat procesele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu