joi, 27 septembrie 2012

Gura bate fundul


Si minciuna e vorba, dar vemea descopera adevarul.
         In Triumviratul nostru care o fi "SULA" ? 

Articol comentat si preluat din Tion

Reprezentanţii fostei administraţii Ciuhandu spun că faptul că Primăria Timişoara are datorii ce derivă din subvenţii neachitate la RATT, la fel ca şi la Colterm, nu este o noutate, că ştiau despre acest lucru, dar nu şi că ar fi vorba de facturi de 137 de milioane de lei neînregistrate în contabilitate pe o perioadă de cinci ani. Actualul lider al PNŢCD Timiş, Valentin Moldovan, fost consilier local, crede că la mijloc trebuie să fie… o greşeală.
Primarul Nicolae Robu a dezvăluit, zilele trecute, că în urma ultimelor controale efectuate de reprezentanţii Curţii de Conturi în instituţia pe care o conduce s-au decoperit facturi în valoare de 137 de milioane de lei emise de RATT în ultimii cinci ani care au ajuns la registratura primăriei, dar nu au fost înregistrate în contabilitate. Edilul spune că practic Regia Autonomă de Transport Timişoara nu a încasat aceşti bani, reprezentând subvenţii aprobate de consiliul local pentru gratuităţile acordate la transportul public.
Fostul viceprimar ţărănist Adrian Orza spune că se ştia despre existenţa unor restanţe la plata subvenţiilor atât în cazul RATT, cât şi al Colterm.
Fondurile alocate RATT pentru subventii sunt aprobate in CLT. In consecinta daca la sfarsitul anului aceste fonduri nu au fost transmise in totalitate RATT in CLT ar fi trebui sa se stie acest lucru. CLT ar fi trebuit sa hotarasca sau transmiterea tuturor fondurilor RATT sau schimbarea destinatie lor. In consecinta este inexplicabila motivatia domnului Orza “se ştia despre existenţa unor restanţe la plata subvenţiilor atât în cazul RATT, cât şi al Colterm”. Cine stia? De ce nu a fost instintat CLT? Cum sau consumat aceste sume? Cine a aprobat deturnarea fondurilor? Sunt niste intrebari simple la care ar trebui sa aflam raspunsuri.

„Eu nu m-am ocupat de direcţia care manageria RATT, dar RATT-ul e în subordinea consiliului local, acolo există un consiliu de adminstraţie şi un director. (…). Domnu Orza trebuie sa fie un bun jucator de tenis deoarece acum da un passing shot de clasa.  În fiecare an erau discuţii legate de faptul că RATT avea probleme financiare datorate lichidităţilor, lucruri care se reglau în funcţie de încasările de la bugetul local.  Intrebarea este unde au avut  loc aceste discutii deoarece in CLT nu s-a discutat niciodata acest lucru,iar patronatul  celor doua institutii este asigurat de CLT,  nu de primar, viceprimar sau alte forte oculte. Se ştia că există o rostogolire a datoriilor şi faţă de RATT şi faţă de Colterm, în funcţie de fluxul financiar ele se plăteau. Ele se plăteau şi an de an se făceau realocări. Au existat întotdeauna datorii către RATT, acestea derivând din subvenţii şi la fel ca şi la Colterm ele se plăteau pas cu pas în funcţie de disponibilităţile financiare şi de încasările care existau la primărie. Din nou ne punem intrebarea cum puteau trece dintr-un an in altul datoriile fara aprobarea CLT? Ar trebui o institutie de stat sa se autosesizeze si sa inceapa o ancheta atenta si serioasa in primarie!!
Dar orice factură care îţi vine trebuie să o înregistrezi. Dacă nu au fost înregistrate în contabilitate să răspundă cine lucrează acolo”, a afirmat Orza. Totuşi, fostul edil a declarat că îi este greu să creadă că suma datoriilor către RATT prezentată de actualul primar Nicolae Robu este atât de mare şi că nu au fost înregistrate în contabilitate facturile. În opinia sa, dacă s-a făcut acest lucru „probabil s-a făcut tot pentru a ajuta RATT-ul într-o formă sau alta, dar lucrurile cred astea se ştiu şi dacă pe anumite principii de contabilitate unii au greşit atunci e răspunderea lor”. Aceasta afirmatie “probabil s-a făcut tot pentru a ajuta RATT-ul într-o formă sau alta, dar lucrurile cred astea se ştiu şi dacă pe anumite principii de contabilitate unii au greşit atunci e răspunderea lore naucitoare. Sa intelegem ca in perioada cand domnul Orza era viceprimar cineva din primarie taia si spanzura peste CLT in scopul de a ajuta RATT-ul?????????? E tare afirmatia domnule Orza !!!!
La fel, fostul consilier local PNŢCD Valentin Moldovan crede că la mijloc trebuie să fie o greşeală. „Mie îmi e greu să cred că nu au fost înregistrate în contabilitate la primărie aceste facturi. Într-adevăr niciodată nu s-a plătit sută la sută, dar s-a plătit… Domnule fost consilier cum puteti spune ca “niciodată nu s-a plătit sută la sută” cand in CLT nu s-a dicscutat acest lucru ? Nu poţi să nu înregistrezi sute de milioane de lei. (…) Undeva eu zic că este o greşeală. Mai mult, eu am fost consilier până în vară, ştiu clar, şi se poate verifica: au fost făcute plăţi de către primărie în contul subvenţiilor către RATT, iar plăţile nu pot fi făcute decât în baza unor documente financiar-contabile. Toate aceste plăţi se desfăşoară prin Trezorerie (…) Părerea mea e că e o greşeală la Curtea de Conturi, poate e o confuzie că nu s-au înregistrat facturi, mai ales la sumele astea. S-au făcut plăţi în conturile RATT, pentru că altfel nu se putea, se închidea…”, a declarat Moldovan.
În ciuda faptelor descoperite acum de reprezentanţii Curţii de Conturi, cei doi ţărănişti susţin că în Primăria Timişoara a existat control intern.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu