joi, 13 septembrie 2012

Solventul, o istorie demolata pe sest

Solventul, o istorie demolata pe sest

Sursa : DeBanat.ro12 Martie 2012 / de: Alecsandra Stanici

Solventul, o istorie demolata pe sest / FOTO
O clădire care reprezintă o parte importantă din istoria Timișoarei este demolată piatră cu piatră, fără vreo reacție din partea oficialităților. În curând, imobilul în care a funcționat fosta fabrică de spirt Solventul, simbol al industrializării orașului, va fi doar o amintire, măsurată în prețul fierului vechi din structura sa.
Înfiinţată în 1869, fabrica de spirt, devenită ulterior parte a combinatului chimic Solventul, se afla, inițial, în proprietatea unei societăţi pe acţiuni, cu un capital de două milioane de coroane. Desfășurată pe o suprafaţă de 37.000 de metri pătraţi, producea spirt, ulei afumat şi îngrăşăminte. Din 1930, firma s-a numit Prima Fabrică de Spirt şi Industrie Chimică din Timişoara S.p.A., iar obiectul de activitate s-a extins şi asupra fabricării altor produse chimice.
Perioada de după 1990 a fost cea mai neagră din istoria fabricii. În cele din urmă, a venit falimentul. Acum, urmează distrugerea definitivă. După faliment, activele Solventul au fost cumpărate de Valkiria Invest din București. Aceasta intenționa să ridice aici un ansamblu rezidențial, pentru care a obținut și un certificat de urbanism. Ca să eficientizeze investiția, noul proprietar a vândut instalaţiile și fierul vechi către o firmă din Constanța, care se ocupă cu eliberarea terenului de tot ce înseamnă fier vechi.
A început astfel demolarea, proces surprins de niște tineri arhitecți. „Din ianuarie, firma care deține platforma industrială a început să demoleze și ansamblul istoric, deși cu o lună înainte aflasem că se consideră că face parte din patrimoniu și nu se va intra cu buldozerul. Ne punem întrebarea dacă e legal ce se întâmplă acolo”, spune unul dintre aceștia.
Ciprian Cădariu, arhitectul șef al Timișoarei, susține că nu a știut de inițiativa firmei care lichidează fostul combinat. El mai spune că Direcția de Patrimoniu ar fi trebuit să intervină. Cei de la Patrimoniu susțin însă că, din moment ce primăria autorizează demolările, un răspuns ar trebui căutat în această instituție.
Singurii care au reacționat sunt arhitecții locali. „Apreciem ca inadmisibilă acțiunea de demolare a ansamblului fostei platforme industriale Solventul, acțiune în curs de desfășurare la momentul de față, ce aduce grave prejudicii patriomoniului industriat al Timișoarei. Acesta completează faptul că ansamblul Solventul este prevăzut în Planul Urbanistic Zonal ca ansamblu architectural valoros de menținut, lucru stabilit prin HCL 27/2012. Nerespectarea acestei hotărâri prezintă o încălcare a voinței și interesului public exprimate prin ea”, spune Vlad Gaivoronschi, președintele Ordinului Arhitecților din România, filiala Timiș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu