miercuri, 21 martie 2012

"Afacerea 112" la Primaria Timisoara





Evenimentul Zilei

De aceea nimeni nu a infundat puscaria

 "Afacerea 112" la Primaria Timisoara

O comisie condusa de primar este acuzata ca a vandut ilegal 354 de apartamente, printre cumparatori fiind procurori de rang inalt.                                                                                                                             Incepand din 1997 pana in 2004, Primaria Timisoara a vandut ilegal sute de apartamente in baza Legii 112 din 1995, se arata intr-o ordonanta incheiata la Parchetul Curtii de Apel Timisoara.
Cazul a fost transmis Departamentului National Anticoruptie. Conform datelor existente in dosarul de la Parchetul Curtii de Apel Timisoara, cazul este anchetat de Sectia de Combatere a Infractiunilor de Coruptie – Biroul Anchete Speciale din cadrul DNA.
Informatia a iesit la iveala dupa ce procurorul Vasile Bac s-a inscris la concursul pentru postul de procuror general al Parchetului Curtii de Apel. Bac este unul dintre procurorii aflati pe lista celor 354 de beneficiari ai locuintelor. 
   
Razboiul pentru sefia Parchetului dezvaluie fapte grave
 
Sambata incepe concursul pentru sefia Parchetului Curtii de Apel. Doua persoane s-au inscris la concurs. Prima este actualul procuror general, Petru Dungan. Al doilea candidat este prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, Vasile Bac.
Imediat dupa ce Bac si-a depus dosarul au aparut informatii compromitatoare despre el. Razboiul pentru sefia Parchetului regional a determinat dezvaluirea informatiei privind „Afacerea 112”, cunoscuta procurorilor inca din anul 2005.
Atunci, Parchetul Curtii de Apel a deschis un dosar care viza verificarea mai multor situatii in care era implicat prim-procurorul Bac. Printre ele si conditiile in care Bac a cumparat un apartament de la Primaria Timisoara. Verificarile facute in acest caz au scos la lumina faptul ca municipalitatea a vandut sute de apartamente ilegal printr-o decizie a unei comisii condusa chiar de primarul Gheorghe Ciuhandu.
 
Precedentul justifica incalcarea legii la Primarie 
In vara anului 2005, Parchetul Curtii de Apel a emis o ordonanta in care se arata ca Primaria a vandut ilegal 354 de apartamente in perioada 1997 - 2004 incalcand Legea 112. Aceasta lege prevede ca apartamentele care nu au fost revendicate, pot fi vandute numai celor care la momentul aparitiei legii erau chiriasi.
Cei 354 au devenit chiriasi la mult timp dupa aparitia legii, in aceste conditii municipalitatea neavand dreptul sa vanda. Procurorul Cristescu a cerut ca DNA sa ancheteze functionarii care au vandut „contrar prevederilor legale” locuintele din fondul locativ de stat.
In ordonanta de disjungere catre DNA se arata ca functionarii au comis infractiunea de abuz in serviciu.
Conform datelor din dosarul de la Parchetul regional, cazul este acum anchetat de DNA. Ioan Cojocari, secretarul Primariei Timisoara, a declarat ieri ca nu stie nimic nici despre ancheta DNA, nici despre ilegalitatile comise la vanzarea apartamentelor. „Daca este o problema intrebati la Patrimoniu, la Nicusor Miut, el poarta raspunderea daca e ceva”, a declarat Cojocari. Nicusor Miut a declarat si el ca nu stie nimic de ancheta si ca apartamentele au fost vandute de o comisie speciala condusa chiar de primar.
Acesta a recunoscut insa ca a purtat corespondenta cu procurorii. „Ne-au cerut lista cu cei care au cumarat apartamente dupa 1997”, a spus Miut. In iulie 1998, comisia condusa de primarul Ciuhandu decide ca, intrucat exista „precedente” de vanzari catre persoane care au devenit chiriasi dupa 1997, legea poate fi incalcata in continuare.
 
Lista
Procurori grei au cumparat ilegal
 
Printre cei 354 care au cumparat ilegal se afla procurori grei din Timisoara. Pe lista apare procurorul Gheorghe Pinteala, sef de serviciu la Parchetul regional si colegii acestuia Marioara Sandu si Maria Hurdu. Mai apare pe aceeasi lista procurorul Tamas Schifbeck de la Directia de Investigare a Crimei Organizate si Antiterorism si procurorul militar Radu Ilina.  
 
Aparare
Stia ca se pregateste ceva
 
Prim-procurorul Vasile Bac, de la cazul caruia a pornit dezvaluirea „Afacerii 112”, spune ca stia ca i se pregateste ceva. „Este clar ca are legatura cu concursul altfel nu ieseau aceste informatii tocmai acum cand despre ancheta asta se stie din 2005. Eu personal nu am fost gasit vinovat de nimic. Daca s-a comis o ilegalitate cei de la Primarie au comis-o nu cei care au cumparat”, spune Bac.



Un comentariu:

  1. Rezervist SRI dezvaluie cum a ajuns victima a mafiei retrocedarilor din Timisoara (partea a III-a)


    http://saul-beloia.blogspot.ro/2015/01/epopeea-unei-retrocedari-cu-cantec_30.html

    RăspundețiȘtergere